Bu Blogda Ara

12 Eylül 2010 Pazar





YAYLA ÇİÇEKLERİ

9 Eylül 2010 Perşembe




MELİS'İN PASTASI
( Blogun nazar boncuğu )



GÜVEÇ

Yaylada haftasonları yapılan yemeklerden ilk 3 arasına girer. Kolaydır-lezzetlidir-piknik havası yaratır.

Derin bir güveç içerisine önce etlerimizi diziyoruz,kemikli olması daha da takdire şayandır. Doğradığımız bol soğan ve sarımsağı salça ile birlikte etle yoğuruyoruz ve Üzerine irice doğranmış patlicanları koyuyoruz.Üst katına bol bol domates doğruyoruz ve en üste de biberlerimizi yerleştiriyoruz. Tuzunu serpiyoruz, eğer etimiz yağsızsa biraz yağ gezdiriyoruz. Güveci aliminyum folyo ile kapatıp en yakın taş fırına götürüyoruz-söylenen saatte de gidip alıp afiyetle yiyoruz.

Eğer evin yakınlarında fırın yoksa evimizin fırınında- güvecimiz yoksa fırınımızın tepsisinde de pişirebiliriz.



GÜLLAÇ-iyi bayramlar

Nedense sadece ramazan ayında yaptığımız ama aslında 12 ay versen yiyebileceğimiz çok hafif bir tatlı. Bu yılda Bayrama özel yaptım-güllaç sezonu finali.

1.5 litre kadar sütün içine 3 bardak kadar şeker koyup ocağın üzerinde şeker eriyinceye ve el yakmayacak sıcaklığa kadar sütü pişiriyoruz. Ocaktan alıp içine dileyenler 1 çay kaşığı kadar gül suyu koyabilir- açıkçası ben pek tasvip etmiyorum.
Genişçe bir tepsiye güllaçların parlak yüzleri üste gelecek şekilde tek tek süt dökerek ve elimizle de yumuşatarak- 2 kata bir arasına ceviz dökerek tepsiyi tamamlıyoruz.En üste de kalan sütümüzü döküyoruz biraz donmasını bekliyoruz. Üste de cevizini serpip nar-böğürtlen-çilek gibi meyvelerle de süslüyoruz. Kaç tabak hesabını tutmadan yiyoruz. Afiyet olsun-İYİ BAYRAMLAR OLSUN...

Not : Önemli olan güllaç yapraklarının parlak kısımlarının üste gelmesi-bu kısımların üzerine süt dökmemiz.

8 Eylül 2010 Çarşamba



DOMATES ÇORBASI

Tencerede tereyağını eritip 2 kaşık kadar unu kavuruyoruz.Un kavrulunca rendelediğimiz bolca domatesi ilave edip biraz pişiriyoruz- bir bardağın içinde 1 kaşık kadar domates salçasını sıcak su ile eritip domatesin üzerine döküyoruz.Daha sonra üzerine sıcak su ilave ediyoruz.İçine 2 avuç kadar da ince bulgur atıp kaynamaya bırakıyoruz. Ocaktan indirince taze nanelerimizi ince ince kıyıp içine atıyoruz, çok kolay hafif bir çorba oluyor. Afiyet olsun.



SUMAKLI ROKA SALATASI

Roka ve naneyi doğruyoruz üzerine sumak ve tuz atıyoruz ama sumağı hiç sorgulamadan bolca atıyoruz, ben 4 tatlı kaşığı tepeleme attım. Bu karışımı hiç utanmadan çekeinmeden elimizle karıştırıyoruz-iyice karışmasını sağlıyoruz. İnce uzun doğradığımız mor soğanı küçük bir kapta tuzlayıp elimizle üfeliyoruz.( http://tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=verilst&kelime=%FCfelemek&ayn=tam )Soğanı da yeşilliğe ekliyoruz.

Başka bir tarafta 2 domatesi rendeleyip, rendelenen domatesin içine zeytinyağı ve narekşisi koyup bunu yeşilliğin üzerine döküp kaşıkla iyice karıştırıyoruz. Değişik olan salatanın suyu mutlaka içiyoruz. Afiyet olsun.



BİBER ÇÖKERTME

( Ulviye Yenge tarifidir.)

Köy biberlerimizin kafalarını koparıp çekirdeklerini çıkarıyoruz-içini dışını yıkıyoruz. Tencerenin dibine biberleri diziyoruz,üzerine de güzel domates bulup bolca doğruyoruz ve pişiriyoruz-tuzunu da ilave edip servis ediyoruz.

Tadı turşu gibi oluyor ve her öğünde yemeğin yanında güzel gidiyor. Sıcakken de soğukken de ayrı bir tadı var-meze olarak da tavsiye edilir.
( Her türlü biberle yapılabilir ama kabuğu ince olan biberle yapılırsa daha bir güzel.) Afiyet olsun.



SASÜLYE
(MELİS'İN DEYİMİYLE)

Fasülye maşallah bin çeşit:boncuk-sırık-ayşe kadın gibi.Henüz daha hangisi daha güzeldir öğrenemedim- o yüzden kafama göre takılıyorum. :)

Soğanı küp küp doğruyoruz,yağda kavuruyoruz-ben zeytinyağı ve ayçiçek yağını karıştırıp koyuyorum. Salça da ekleyip (biraz domates, biraz biber salçası),tuzunu koyup biraz daha kavuruyorum. Fasulyeleri boylamasına ikiye bölüp,enlemesine kesiyorum-daha çok tadı çıkıyormuş gibi geliyor. Soğanla fasulyeyi karıştırıp biraz daha kavuruyorum,fasulyeler biraz pişmiş oluyor. Daha sonra doğranmış domateslerimi de karıştırıp,1 bardak kadar da üzerine su döküp pişmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun.

( Fotoğraftaki fasulye de daha ocağın üzerinde kaynıyor.)



PATLİCAN PATLİCAN

Yeşil biber-kırmızı biber-patlıcanı büyük büyük doğrayıp yağda kızartıyoruz. Kıymamızı da hiç yağ koymadan tencerede kavuruyoruz.Kavurulunca doğradığımız soğanları da içine atıp, soğanlar ölene kadar pişiriyoruz,salça-tuz ilave ediyoruz. Sonra kızartmış olduğumuz sebzeleri de kıymaya ilave edip karıştırıyoruz- en son üzerine bir domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayıp yemeğin üzerine koyup, tenceremizin kapağını kapatıyoruz ve biraz demlendiriyoruz.Üzerine karabiber serpip servis ediyoruz. Afiyet olsun.