Bu Blogda Ara

31 Ekim 2010 Pazar

TARÇINLI


Çok Sevgili Lami Dayı bu tatlıyı bana aylar önce bloga koymam için fotoğraflı olarak gönderdi ama ben tatlıyı yapmadan-tadına bakmadan-kendi yaptıklarımın fotoğrafını çekmeden koymak istemedim.Bu hafta sonu kendimi biraz mutlu edebilmek için tatlıyı yapmaya karar verdim-şu aralar ki ruh halimi de ancak bu kadar zor,bu kadar ağır bir şey kaldırabilirdi.Ama tatlının tarifini 1. ağızdan-Lami Dayıdan veriyorum;

‘’Ben bunu Ree isimli bir hanımın blogundan aldım. Hazırlamadan önce, insanları uyarmak gerekiyormuş .
1- Kırk yılda bir ve kırk saat uğraşıp hazırladıktan ve sizin için özel kişilere ikram ettikten sonra, bir çok kişiden evlenme teklifi alabilirmişsiniz.
2- Ya da aldığı ilk ısırıktan sonra hazdan bayılan ve bayılıp düşerken kafasını masaya vuran kişi, ertesi gün sizi dava edebilirmiş.

Ya Bismillah, başlayalım bakalım.

Önce hamurunu hazırlayacağız. 4 Bardak süt, 1 bardak bitkisel yağ ve bir bardak da şeker koyup karıştırın. Karışımı kısık ateşte ısıtın. Kaynamasın. Kaynama noktasına yaklaştığında indirin ateşten. Bir kenara alıp soğuması için 45-60 dakika bekletin-balkona koyun ben öyle yaptım Soğusun, hafif ılıklaşınca, 2 paket kuru maya ekleyin. Mayanın adı kuru maya. O yüzden 1 dakika falan bekleyin, maya nemini alsın. Kendine gelsin.8 Bardak un ekleyin. Karışıtırın.Üstünü kapatın. 1 saat dinlendirin. 1 Saat sonra kocaman oluyor,kabarıyor.
Bu haldeyken 1 bardak daha un, bir tatlı kaşığı kabartma tozu ve dolu bir tatlı kaşığı tuz ekleyin.
Karıştırdınız değil mi? Üstelik yoruldunuz da belki. Hay hay ! Koyun dolaba, devam etmek istemiyorsanız, kalsın, 3-5 saat, 1 gün, 2 gün kalabilir. Hiç sakıncası yok. Arasıra bir gözatarsanız iyi olur. Kabarıp tencerenin dışına taşmak isterse, elinizle üstünden bastırıp, otur yerinde diyebilirsiniz.
Hazır olduğunuzda çıkarın hamuru dolaptan.
Biraz un serpin çalışacağınız yere.
Hamurun yarısını alıp, dörtgen şeklinde şeklinde açmaya başlayın. Hamur incelirken hem boyuna ve hem de enine genişlemeli.
Açtığınız hamurun üzerini 1,5 – 2 bardak eritilmiş tereyağıyla kaplayın.Şeker bol nasıl olsa. Bir bardak şekeri de o tereyağının üzerinde serpin. Ve tabii. Tarçın. Bol bol dökün.
Rulo yapacağız. Karşı taraftan başlayarak, kendinize doğru ve mümkün olduğu kadar sıkı sarmaya başlayın. Hamurun, her iki ucunda malzemeler akarsa, aldırmayın, silersiniz.
Aman sardıktan sonra sizin tarafınızdaki kenarını biraz mıncıklayıp, ruloya iyice yapıştırın, açılmasın.
2 Cm eninde rulolar halinde kesin ve tepsiye dizin.
İyi gidiyor, değil mi? Şimdi diyeceksiniz ki, 20 saniyedir, hiç tereyağı ilave etmedik. Edeceğiz tabii. Her kabın içine bir yemek kaşığı eritilmiş tereyağını yayın.
Dizdikten bir 20 dakika kadar bekletin. Kendine gelsin rulolar. Ondan sonra 400 derecelik fırında 20 dakika kadar pişmeye bırakın.
Siz fırını beklerken, sosunu hazırlayacaksınız.
Bir kaba, 1 paket pudra şekeri. 2 çay kaşığı mahlep (koku verecek), yarım bardak süt, çeyrek bardak tereyağı, çeyrek bardak nestkafe ama suda eriterek ve yarım çay kaşığı tuz.
Şimdi konu komşudan şöyle güçlü kuvvetli, babayiğit bir adam çağırın. Karıştırması için.
Karışım ya da sosumuz yoğun ama akıcı olmalı.
Fırından ruloları çıkarın. Üzerlerine bu sosu, bol bol dökün ve siz başka işlerinizle ilgilenin. Sos iyice otursun ve ruloların etrafını tamamen kaplasın.
İşte tatlımız, lezzetiyle, kokusuyla ve görüntüsüyle servise hazır. Afiyet olsun.
(Sahi, yatmadan önce etken maddesi simvastatin olan bir ilaç alın. Mesela 20mg’lık Zocor. Kolestrol derdiniz olmaz.)''

Not:Rulo yaparken içine ceviz ya da elma marmelatı hatta ikisi birden de konabilir.-Pişerken ev gerçekten çok güzel kokuyor,umut patiseri gibi :) bilen bilir...

çok teşekkür ederim Lami Dayıcığım...

30 Ekim 2010 Cumartesi



KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYESİ

•125 gr margarin
•yarim bardaktan az pudra sekeri
•1 tatli kasigi kabartma tozu
•1 paket vanilya
•2 tatli kasigi nescafe (yarim tatli kasigi su ile eritin-rengini koyu isterseniz arttırın),birazcık da türk kahvesi
•1 tatli kasigi kakao
•1 su bardagi tepeleme un


Yumusamis margarini pudra sekeri ile krema haline gelene kadar karistiriyoruz -diger malzemeleri ekleyip yumusak bir hamur elde edene kadar yoguruyoruz
(eger hamur civik olursa 1 veya 2 kasik un ekleyebiliriz)Hamurumuz istenilen kivama geldikten sonra oval olarak yuvarliyoruz,ortasina bir bıçak yardimiyla kahve sekli veriyoruz ve ortasına da bir kahve çekirdeği konduruyoruz. Isıtılmis firinda kurabiyelerimizi pisiriyoruz. Kahvenin yanında ikram etmeniz tavsiye edilir.
Afiyet olsun.Fırında çıktıktan sonra fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum,üzgünüm.





GÜL KURABİYE


2 adet yumurta
1 paket (250 gr) margarin
1 su bardağı pudra şekeri
400 gr mısır nişastası

Malzemeleri karıştırıp kurabiye hamuru haline getiriyoruz. Bir merdane yardımı ile hamuru açıp çay bardağı ile daireler kesiyoruz. Fotoğrafta görüldüğü gibi üç tane daire şeklinde hamuru üst üste koyarak rulo yapıyoruz ama bastırmadan nazikçe. Bıçakla ortadan kesip gül şeklini veriyoruz. Fırında üzeri çok pembeleşmeden alın. Pudra şekeri serpiştirerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun…
Çok güzel görünen-yapması çok da eğlenceli olan bir kurabiye :)



SEMİZOTU SALATASI
İçindeki tüm malzemeler organik-yaylada bahçede kendi kendine çıkan soğukluk(semiz otu),domates ve yavru soğanlar :) üstüne bolca kırmızı biber...narekşisi ve tuz-ağzım sulandı.
afiyet olsun


EKŞİ-TATLI PASTA

Kafamı dağıtmaya çok ihtiyacım var ama yeni bir şeyler yapamadığımdan ben de arşivi dökmeye karar verdim.Yazdan kalma tam bir yazlık pasta buldum-yazın son demlerinde iyi gider-tavsiye ederim.

Alt taban için ; 1 kilo süt, 1 paket vanilya, 3 fincan un, 2 fincan şeker. Muhallebi kıvamında pişirip, yuvarlak borcama döktüm. Üstü için ise 1 şişe limonata, 2 fincan nişasta ( dolu tepeleme ), 1 fincan şeker, yarım limon suyu ve rendesi. Hepsini karıştırıp muhallebi gibi bir şey yaptım.Alttaki karışımın üstüne döktüm.(Alt taban donmuş olmalı ki üstündekini tutsun.) Üstünü nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz-limonata ile çok uyumlu oluyor.Afiyet olsun.

Not:Muhallebinizin üstünü arzuya göre limonata yerine vişne suyu,çilek püresi ya da şeftali püresi ile de hazırlayabilirsiniz.

14 Ekim 2010 Perşembe

Çalışma hayatı ne kadar da zormuş-hiçbir şey yapamıyorum :(

6 Ekim 2010 Çarşamba




ANTAKYA'DA AFFAN KAHVESİNDE HAYTALI...yenilmeli!

3 Ekim 2010 Pazar




BİBER EZME

Tukaş'ın paprika sosu kahvaltıda yemek için çok güzel oluyor, Ankara'da simitle çok iyi gidiyordu. Tat'ın acı biber sosunu aldım paprikanın yerine ama hiç ilgisi yok kimse yemedi dolapta duruyordu. Ben de onu yenebilir hale getirdim, çok güzel bir meze olmuş oldu.

Acı biber sosuna bolca dövülmüş ceviz,zeytinyağı,tahin ve tuz koyup karıştırdım ve servis tabağına aldım- üzerini de kuru nane ve cevizle süsledim.
(Aynı tarifi annem Antakya'dan aldığımız el çekmesi acı biber salçasıyla yapıyor,ama çok acı oluyor-ben yiyemiyorum.)Afiyet olsun :)




TAHİNLİ MAYDANOZ

Bugün akşama balık yapınca yanına salatayı yapmak anneme, mezeleri yapmak da bana düştü. Evdeki malzemelerle en hızlı ve kolay olan tahinli maydanoz yaptım ben de.

1 demet kadar maydanozu yıkayıp incecik doğradım. Ayrı bir kapta tahin,limon suyu,tuz,kırmızı pul biber ve dövülmüş sarımsakları iyice karıştırdım. Eğer kıvamı sert olursa biraz su koyabilirsiniz. Bu karışımla maydanozları karıştırıp servis tabağına koydum- üzerini de kırmızı pul biberle süsledim. afiyet olsun :)