Bu Blogda Ara

31 Ekim 2010 Pazar

TARÇINLI


Çok Sevgili Lami Dayı bu tatlıyı bana aylar önce bloga koymam için fotoğraflı olarak gönderdi ama ben tatlıyı yapmadan-tadına bakmadan-kendi yaptıklarımın fotoğrafını çekmeden koymak istemedim.Bu hafta sonu kendimi biraz mutlu edebilmek için tatlıyı yapmaya karar verdim-şu aralar ki ruh halimi de ancak bu kadar zor,bu kadar ağır bir şey kaldırabilirdi.Ama tatlının tarifini 1. ağızdan-Lami Dayıdan veriyorum;

‘’Ben bunu Ree isimli bir hanımın blogundan aldım. Hazırlamadan önce, insanları uyarmak gerekiyormuş .
1- Kırk yılda bir ve kırk saat uğraşıp hazırladıktan ve sizin için özel kişilere ikram ettikten sonra, bir çok kişiden evlenme teklifi alabilirmişsiniz.
2- Ya da aldığı ilk ısırıktan sonra hazdan bayılan ve bayılıp düşerken kafasını masaya vuran kişi, ertesi gün sizi dava edebilirmiş.

Ya Bismillah, başlayalım bakalım.

Önce hamurunu hazırlayacağız. 4 Bardak süt, 1 bardak bitkisel yağ ve bir bardak da şeker koyup karıştırın. Karışımı kısık ateşte ısıtın. Kaynamasın. Kaynama noktasına yaklaştığında indirin ateşten. Bir kenara alıp soğuması için 45-60 dakika bekletin-balkona koyun ben öyle yaptım Soğusun, hafif ılıklaşınca, 2 paket kuru maya ekleyin. Mayanın adı kuru maya. O yüzden 1 dakika falan bekleyin, maya nemini alsın. Kendine gelsin.8 Bardak un ekleyin. Karışıtırın.Üstünü kapatın. 1 saat dinlendirin. 1 Saat sonra kocaman oluyor,kabarıyor.
Bu haldeyken 1 bardak daha un, bir tatlı kaşığı kabartma tozu ve dolu bir tatlı kaşığı tuz ekleyin.
Karıştırdınız değil mi? Üstelik yoruldunuz da belki. Hay hay ! Koyun dolaba, devam etmek istemiyorsanız, kalsın, 3-5 saat, 1 gün, 2 gün kalabilir. Hiç sakıncası yok. Arasıra bir gözatarsanız iyi olur. Kabarıp tencerenin dışına taşmak isterse, elinizle üstünden bastırıp, otur yerinde diyebilirsiniz.
Hazır olduğunuzda çıkarın hamuru dolaptan.
Biraz un serpin çalışacağınız yere.
Hamurun yarısını alıp, dörtgen şeklinde şeklinde açmaya başlayın. Hamur incelirken hem boyuna ve hem de enine genişlemeli.
Açtığınız hamurun üzerini 1,5 – 2 bardak eritilmiş tereyağıyla kaplayın.Şeker bol nasıl olsa. Bir bardak şekeri de o tereyağının üzerinde serpin. Ve tabii. Tarçın. Bol bol dökün.
Rulo yapacağız. Karşı taraftan başlayarak, kendinize doğru ve mümkün olduğu kadar sıkı sarmaya başlayın. Hamurun, her iki ucunda malzemeler akarsa, aldırmayın, silersiniz.
Aman sardıktan sonra sizin tarafınızdaki kenarını biraz mıncıklayıp, ruloya iyice yapıştırın, açılmasın.
2 Cm eninde rulolar halinde kesin ve tepsiye dizin.
İyi gidiyor, değil mi? Şimdi diyeceksiniz ki, 20 saniyedir, hiç tereyağı ilave etmedik. Edeceğiz tabii. Her kabın içine bir yemek kaşığı eritilmiş tereyağını yayın.
Dizdikten bir 20 dakika kadar bekletin. Kendine gelsin rulolar. Ondan sonra 400 derecelik fırında 20 dakika kadar pişmeye bırakın.
Siz fırını beklerken, sosunu hazırlayacaksınız.
Bir kaba, 1 paket pudra şekeri. 2 çay kaşığı mahlep (koku verecek), yarım bardak süt, çeyrek bardak tereyağı, çeyrek bardak nestkafe ama suda eriterek ve yarım çay kaşığı tuz.
Şimdi konu komşudan şöyle güçlü kuvvetli, babayiğit bir adam çağırın. Karıştırması için.
Karışım ya da sosumuz yoğun ama akıcı olmalı.
Fırından ruloları çıkarın. Üzerlerine bu sosu, bol bol dökün ve siz başka işlerinizle ilgilenin. Sos iyice otursun ve ruloların etrafını tamamen kaplasın.
İşte tatlımız, lezzetiyle, kokusuyla ve görüntüsüyle servise hazır. Afiyet olsun.
(Sahi, yatmadan önce etken maddesi simvastatin olan bir ilaç alın. Mesela 20mg’lık Zocor. Kolestrol derdiniz olmaz.)''

Not:Rulo yaparken içine ceviz ya da elma marmelatı hatta ikisi birden de konabilir.-Pişerken ev gerçekten çok güzel kokuyor,umut patiseri gibi :) bilen bilir...

çok teşekkür ederim Lami Dayıcığım...

1 yorum:

  1. Teşekkür ederim. Bizler bir an önce hazırlanışının fotoğraflarını da isteriz. O kadar zahmete değer doğrusu.

    Ceviz ve elma marmelatı da nereden çıktı? Ekle bakalım, nasıl olacak. Daha da güzel olursa adını Gözde usulü tarçın tatlısı koyarız.

    YanıtlaSil