Bu Blogda Ara

23 Temmuz 2010 Cuma




MERCİMEKLİ KÖFTE

Yaylada 5 çayı :) 1 bardak kırmızı mercimeği yıkayıp tenceremize koyuyoruz, içine 1 orta boy patatesi de soyup –küp küp doğayıp içine atıyoruz, 3 bardak kadar da su koyup haşlanmaya bırakıyoruz.
Ayrı bir tavaya 3-4 soğanı küçücük doğrayıp soğanı pembeleşinceye kadar kavuruyoruz (gerçi soğan hiçbir zaman pembe olmuyor ama öyle denmiş bir kere... )pembe olunca :) içine tuz ve biber-domates salçası koyup eritiyoruz, (acı olmasını isterseniz biraz da kırmızı pul biber atabilirsiniz) ocaktan alıyoruz.
Kişi sayısına göre koyduğumuz çay bardağında, bulguru genişçe bir kaba koyuyoruz. (Ben her zaman 2 bardak fazla koyarım-çok seviyorum ,kalınca daha sonra da yiyorum.) Tenceremizdeki mercimek patates su karışımını iyice kaynadıktan sonra ocaktan alıp bulgurun üzerine döküyoruz ve iyice yoğuruyoruz-bulgurun kıtırı geçene kadar. Daha sonra soğan-salça karışımını da ilave ediyoruz, tuz-karabiber-kimyon da atıp tekrar yoğuruyoruz. 1 demet kadar maydanozu da kıyıp içine karıştırıyoruz. Eğer sert olursa biraz sıcak su ilave edilebilir-çünkü yumuşak olması esastır.
Yanına da soğanlı bir salata yaparsanız, bir de çay demlerseniz çok güzel olur. Afiyet olsun. :)


22 Temmuz 2010 Perşembe




İMAMBAYILDI
(KÜÇÜK KARA BALIK)

Bilmem sizin oralarda var mıdır? Patlıcan ama kısa boylu, cinsi öyle büyümüyorlar - Ankara’da yok mesela, Mersin’de var. Bu kısa boylu patlıcanlardan 15 tane alıyoruz ,neden mi 15 tane? Çünkü yuvarlak fırın tepsisini dolduruyor da ondan.
Patlıcanları pijamalı olacak şekilde soyuyoruz yani şerit şerit çizgili oluyorlar. O sap kısımlarından yaprakları koparıp biraz traşlıyoruz ama koparmıyoruz. Sonra patlıcanları boyuna 3 derin çizgi çekip kızartıyoruz, beyaz bir yeri kalmayacak. Kızartmaya başlamışken 4-5 yeşil- kırmızı biber de kızartıyoruz tüm bir şekilde.
İç malzemesi olarak soğan ve biberi ince ince kıyıp azıcık yağda kavuruyoruz, domates ve biber salçalarından da biraz biraz ekliyoruz. Kavurulunca üzerine bolca domatesi soyup doğruyoruz ve sarımsak da bir o kadar bol soyup-irice içine atıyoruz –tuzunu ekleyip, biraz pişiriyoruz.
Kızaran patlıcanları tepsiye diziyoruz ve derin bir yarık açıyoruz –bu iç malzemeyi de kaşıkla tek tek içlerine koyuyoruz. İçimiz kalırsa onu tepsinin boşluklarına ekliyoruz. Fırında 1 saat kadar daha pişiriyoruz. Gerçi bu süre sizin seçiminiz çünkü tüm malzemeler zaten pişmiş durumda yarım saat,1 saat... Çıkarmaya yakın üzerine kızartmış olduğumuz kırmızı-yeşil biberlerimizi de ekliyoruz.

ŞEHRİYE PİLAVI

Yanında da şehriye pilavı güzel olmaz mı? Ben nedense pirinç pilavını çok sevmiyorum,tatsız tuzsuz geliyor. Pilav dediğin ya bulgur olacak ya da şehriye.

Tenceremizde tereyağımızı eritiyoruz,yağımız kızınca içine 1 bardak şehriye atıp kavuruyoruz-kahverengi olunca 1 bardak daha şehriye koyuyoruz (böylece pilav 2 renk oluyor),birazcık kavurup içine bulyon koyup üzerini geçecek şekilde su ilave ediyoruz,tuzunu da unutmuyoruz.
Not: Şehriye pilavının en güzel yanı lapa olma derdi yok,suyu az gelirse su bile ilave edilebilir.
Afiyet olsun...



FIRINDA KABAKLI TAVUK

Bir yılınızı verip çalıştığınız sınav sürecindesiniz,2 gün süren bir sınav-KPSS. İlk gün sınavdan çıktınız, eve gidip biraz dinlendiniz-uyudunuz ve tabii ki acıktınız. Yemek konusunda biraz değişik olduğunuzdan üşenmediniz evdeki malzemelerden yemek yarattınız.( Daha önce yapmamış olduğum bir yemek olduğundan yaratmış oldum. )
Büyük bir fırın kabının içine tavuklarımızı küp küp doğruyoruz,2-3 orta boy soğanı iri iri dilimliyoruz,3 kabağı yuvarlak yuvarlak kesiyoruz,3 domatesi de küçük küçük doğruyoruz,sarımsak tanelerini de tüm tüm atıyoruz. Bu karışıma Beypazarı’ndan aldığım çeşniden, Edirne’den aldığım karışık baharattan,biraz köriden,biraz da tuz ekledim ve elimle karıştırdım. Üzerine de en son sıcak suda eritilmiş salçayı döküp fırına verdim, 1.5 saat kadar pişti. En son da kuru nane serptim. Afiyet olsun. 



KADINBUDU SIKMA

Kütüphaneden geldiniz ve tekrar akşam seferine kütüphaneye gideceksiniz. Kısa sürede güzel ne yapabiliriz?
Eve gelirken marketten açık ekmek ve 1 alana 1 bedava olan hazır kadınbudu köftelerden alınır. Köfteler bir güzel kızartılır-domatesler dilimlenir-nane ve maydanoz ayıtlanır-evde ne varsa.... mesela ben de közlenmiş biber vardı,ondan da koydum. Bu malzemeleri açık ekmeğimizin ortasına yerleştiriyoruz,tuz ve pul biber de ekleyip rulo haline getiriyoruz. Gazozla iyi gidiyor,biz öyle yaptık.:) Ama beklediğimden güzel oldu,tavsiye ederim. Afiyet olsun. :)

Not: Mersin’de sac üzerinde bazlamalar yapılır ve peynir-patates-zeytin salatası vb. katık edilerek içine sarılır,rulo yapılır ve sıkılır- buna da ‘sıkma’denilir.

7 Temmuz 2010 Çarşamba




YEŞİL SALATA

Morlu yeşilli marulumuzu doğruyoruz. Bahçeden topladığımız nane-maydanoz-taze soğan-semiz otunu (soğukluk) da ekleyip karıştırıyoruz. Turunç ekşisi yeşilliğe çok yakışır, e biz de Mersinli'ysek turunç sıkmak gerekir. Üzerine de zeytinyağını gezdirip tuz ve kırmızı pul biber serpiyoruz.
Rejim yapıyorsak öğün olarak,yapmıyorsak yemeğimizin yanında afiyetle yiyoruz.:)

Not: Marul salatalarına limon-turunç yakışırken, Semiz otu ve roka salatalarına nar ekşisi, domatesli-salatalıklı salatalara da nar ekşisi yakışır,dikkatinize.
Ayrıca semiz otuna soğan,rokaya sarımsak konması tavsiye edilir.



MENEMEN

Soğanlarımızı ve biraz acı olsa daha güzel olacak yeşil biberlerimizi küçük küçük doğrayıp yağ ile kavuruyoruz,tuzunu da ekliyoruz. Biber ve domates salçalarımızı soğanlara ekliyoruz. Soyduğumuz domatesleri doğrayıp (ben küçükçe doğrama taraftarıyım)karışıma ilave edip, tavanın ağzını kapatarak demlenmeye bırakıyoruz.Kasede çırptığımız yumurtaları tavaya ekliyoruz,karıştırarak pişiriyoruz-en son üzerine karabiber,kuru nane, kırmızı pul biber serpiyoruz- çok güzel oluyor,pizza gibi görünüyor. :)Afiyet olsun. (İçine koyduğum biber acıymış ama o kadar yakıştı ki,tavsiye ederim.)





BAHÇEDEKİ ISPANAK

Bir varmış bir yokmuş dağların ardında kış boyunca bahçede çalışıp duran bir baba varmış,kızı mutlu olsun diye bahçeye ıspanak,nane,maydanoz,soğan dikermiş. :) Kızı da onlardan yemekler yapıp babasına yedirirmiş,karnını doyururmuş. Mutlu mutlu yaşarlarmış.
Bahçeden topladığımız bu sevgi dolu ıspanakları yıkayıp,doğruyoruz.Tencereye haşlanan suyun içine ıspanaklarımızı koyuyoruz,rengi biraz değişince (7-8 dakika kadar)kevgirle süzerek bir tabağa alıyoruz. Küçük küçük doğradığımız soğanları geniş bir tavada yağ ile kavuruyoruz.Pembeleşince biraz domates ve biber salçası ekleyip karıştırıyoruz, tuz-karabiber ile birlikte ıspanağımızı da kavuruyoruz.Üzerine limon sıkıp- kırmızı pul biber ekleyerek yiyoruz. Afiyet olsun.

Not:Yumurta kırarsanız ya da börek içinde çok güzel oluyor,tavsiye ederim.






'BORANİMSİ'
Yemekte çeşit olsun diye ıspanağın birazını sarımsaklı yoğurtla karıştırdım,içine tuz ve kırmızı pul biber ekledim. Üzerini de pul biberle süsledim. Afiyet olsun. :)

Not: Meze olarak tavsiye edilir.



ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA

Marketteki manavdan sorumlu amcalarla iyi olursanız biber alırken küçüklerinden olsun deme imkanınız olur,onlar da sizi severse küçücük biberlerden verirler.
Biberlerimizi sap kısmından keserek,çekirdekerini temizliyoruz-yıkayıp bir kenara koyuyouz. İç malzemesi için domates ve soğanı soyup küçük küçük doğruyoruz.Nane-maydanoz-biberi de ince ince kıyıyoruz.Pirinci de yıkayıp ekliyoruz. Birer kaşık biber ve domates salçalarını da karışıma ekliyoruz.Tuz-karabiber-kırmızı biber-zeytinyağı ve sıvı yağ da ekleyip elimizle yoğuruyoruz,tadına da bakıyoruz ki bir şey unutmayalım.Geniş kısa boylu tenceremize diziyoruz,dibine su ve azıcık yağ koyup pişmeye bırakıyoruz. Biberlerin rengi değişince pişmiş demektir. Afiyet olsun. :)

Not: Biberlerin ağzını domatesle kapatınca hem renkli-hem yakışıklı oluyorlar.