Bu Blogda Ara

22 Temmuz 2010 Perşembe




İMAMBAYILDI
(KÜÇÜK KARA BALIK)

Bilmem sizin oralarda var mıdır? Patlıcan ama kısa boylu, cinsi öyle büyümüyorlar - Ankara’da yok mesela, Mersin’de var. Bu kısa boylu patlıcanlardan 15 tane alıyoruz ,neden mi 15 tane? Çünkü yuvarlak fırın tepsisini dolduruyor da ondan.
Patlıcanları pijamalı olacak şekilde soyuyoruz yani şerit şerit çizgili oluyorlar. O sap kısımlarından yaprakları koparıp biraz traşlıyoruz ama koparmıyoruz. Sonra patlıcanları boyuna 3 derin çizgi çekip kızartıyoruz, beyaz bir yeri kalmayacak. Kızartmaya başlamışken 4-5 yeşil- kırmızı biber de kızartıyoruz tüm bir şekilde.
İç malzemesi olarak soğan ve biberi ince ince kıyıp azıcık yağda kavuruyoruz, domates ve biber salçalarından da biraz biraz ekliyoruz. Kavurulunca üzerine bolca domatesi soyup doğruyoruz ve sarımsak da bir o kadar bol soyup-irice içine atıyoruz –tuzunu ekleyip, biraz pişiriyoruz.
Kızaran patlıcanları tepsiye diziyoruz ve derin bir yarık açıyoruz –bu iç malzemeyi de kaşıkla tek tek içlerine koyuyoruz. İçimiz kalırsa onu tepsinin boşluklarına ekliyoruz. Fırında 1 saat kadar daha pişiriyoruz. Gerçi bu süre sizin seçiminiz çünkü tüm malzemeler zaten pişmiş durumda yarım saat,1 saat... Çıkarmaya yakın üzerine kızartmış olduğumuz kırmızı-yeşil biberlerimizi de ekliyoruz.

ŞEHRİYE PİLAVI

Yanında da şehriye pilavı güzel olmaz mı? Ben nedense pirinç pilavını çok sevmiyorum,tatsız tuzsuz geliyor. Pilav dediğin ya bulgur olacak ya da şehriye.

Tenceremizde tereyağımızı eritiyoruz,yağımız kızınca içine 1 bardak şehriye atıp kavuruyoruz-kahverengi olunca 1 bardak daha şehriye koyuyoruz (böylece pilav 2 renk oluyor),birazcık kavurup içine bulyon koyup üzerini geçecek şekilde su ilave ediyoruz,tuzunu da unutmuyoruz.
Not: Şehriye pilavının en güzel yanı lapa olma derdi yok,suyu az gelirse su bile ilave edilebilir.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder